Ουρογυναικολογία και Διαταραχές του Πυελικού Εδάφους

Δημος Φ. Σιουτης ΜD, MSc, PhD

Η Ουρογυναικολογία αποτελεί μια από τις τέσσερις αναγνωρισμένες υποειδικότητες της Μαιευτικής Γυναικολογίας με κύριο αντικείμενο τη διάγνωση κι αντιμετώπιση των Διαταραχών του Πυελικού Εδάφους.

Το πυελικό έδαφος αποτελεί μία σύνθετη δομή, η οποία περιλαμβάνει ομάδες μυών, συνδέσμους, συνδετικό ιστό, αγγεία και νεύρα. Συντελεί δε στην ανατομική στήριξη και τον έλεγχο της λειτουργίας των πυελικών οργάνων: τον κόλπο, τη μήτρα,την ουροδόχο κύστη, το ορθό και το περίνεο.

Οποιαδήποτε εξασθενιση ή δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, επακόλουθα προκαλεί σε διαταραχή της λειτουργίας των πυελικών οργάνων.

Περισσότερο κοινές διαταραχές του πυελικού εδάφους αποτελούν:

 • Η ακράτεια ούρων
 • Η πρόπτωση/ χαλάρωση των πυελικών οργάνων
 • Οι διαταραχές ορθοπρωκτικής λειτουργίας
 • Οι επανειλημμένες ουρολοιμώξεις
 • Συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας
 • Άλλα συμπτώματα π.χ. χρόνιο πυελικό άλγος, υποτροπιάζουσες φλεγμονές κ.α.

Επιδημιολογικά Δεδομένα

Οι Διαταραχές του Πυελικού Εδάφους αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα, που απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του γυναικείου πληθυσμού, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, την ψυχολογία, τις επαγγελματικές και κοινωνικές συνθήκες, καθώς και την εν γένει ποιότητα ζώης.

Έχει υπολογιστεί ότι 1 στις 3 γυναίκες εμφανίζουν κάποιας μορφής ακράτεια ούρων. Στην Ελλάδα, με βαση μια πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη -στην οποία έιχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε- το ποσοστό αυτό υπολογίστηκε στο 27%. Επιπροσθέτως, 1 στις 2 γυναίκες θα εμφανίσει σημεία χαλάρωσης/ πρόπτωσης των πυελικών οργάνων. Το 60% περίπου των ασθενών αυτών θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό θα παραμείνει χωρίς συμπτώματα ή αντιμετώπιση.

Η ακράτεια των ούρων κι οι διαταραχές του πυελικού εδάφους αποτελούν δυστυχώς ακόμη και σήμερα ενα θέμα ταμπού, στο οποίο η σύγχρονη γυναίκα δε θα πρέπει να εγκλωβίζεται αλλά να αναζητά εγκαίρως τη βοήθεια του εξειδικευμένου γυναικολόγου.

Διάγνωση, Αξιολόγηση, Θεραπευτικές Επιλογές

Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, η ορθή εξατομικευμένη αξιολόγηση, ο πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος κάθε ασθενούς αποτελούν προϋπόθεση για την επιλογή της ενδεδειγμένης μεθόδου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαταραχών του πυελικού εδάφους. Οι θεραπευτικές μέθοδοι μπορεί να είναι συντηρητικές ή/και επεμβατικές και σ’ αυτές περιλαμβανόνται:

 • Επανεκπαίδευση κύστης, οδηγίες για αλλαγή διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής, απώλεια βάρους
 • Φυσικοθεραπεία
 • Φαρμακευτική αγωγή
 • Χρήση μη χειρουργικών συσκευών (π.χ. πεσσοί)
 • Ενέσιμες θεραπείες
 • Χειρουργικές επεμβάσεις για την ακράτεια των ούρων (π.χ. ταινίες ελευθερης τάσης, BOTOX κ.α)
 • Επανορθωτική χειρουργική της χαλάρωσης του πυελικού εδάφους

Να θυμάστε ότι

Η ακράτεια των ούρων κι οι διαταραχές του πυελικού εδάφους αποτελούν δυστυχώς ακόμη και σήμερα ενα θέμα ταμπού, στο οποίο η σύγχρονη γυναίκα δε θα πρέπει να εγκλωβίζεται αλλά να αναζητά εγκαίρως τη βοήθεια του εξειδικευμένου γυναικολόγου.

Παρόλο που μια σειρά παραγόντων ενέχονται στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης, οι διαταραχές του πυελικού εδάφους δεν αποτελούν μέρος της φυσιολογικής γήρανσης και μπορούν να αντιμετωπιστούν με ασφαλή κι αποτελεσματικό τρόπο.

Κλείστε ραντεβού

Δεχόμαστε καθημερινά, Δευτέρα με Σάββατο, κατόπιν ραντεβού.